Konsept

1. desember overføres 24 kriminelle til samme fengsel. Tolv dobbelt-celler med jerngitter ligger rundt et stort julepyntet fellesområde i betong. Her skal alt fra hvitsnippforbrytere til fremmedkrigere kjempe seg gjennom en bitter adventskamp.

De innsatte vil bli bedre kjent med seg selv og hverandre – og ikke minst alle de meningsløst kompliserte reglene i denne nye realityserien. Produsent RUNE HAMSTAD er hjernen bak konseptet, og har selv inntatt programlederrollen som Fengselsdirektør. Under hans «på- fromme-og-lykke»-lederstil braker fangene sammen for å skape julestemning, danne allianser og konkurrere om å bli stemt hjem til jul. Etterhvert som de innsatte stemmes ut, overdras straffen de soner til en felles soningspott. Kun én fange vil stå igjen som programmets ubestridte taper – og få soningspotten i julegave.

Så hva skjer når 24 straffedømte på̊ tvers av lovbrudd sperres inn i samme fengsel og holdes gissel for en overivrig og ambisiøs produsents visjon om reality, rehabilitering og julestemning? Jo – strikken tøyes altfor langt. I jakten på seertall leder Fengselsdirektøren de umyndiggjorte fangene inn i farlige og grovt uetiske konkurranser. Underliggende fortelles det her en historie om hvor langt strikken allerede er tøyd i dagens realityprogram, og hvordan våre holdninger til sirkuset endres over tid.

FENGSLENDE JUL er en karakterdrevet mock-reality julekalender, med inspirasjon fra Spinal Tap, The Office, American Horror Story – Roanoke og Nissene på låven. Serien har et rikt persongalleri og i hver episode blir vi bedre kjent med fangene gjennom aktiviteter, konkurranser, utstemming og korte videoportrett. Seriens hovedperson ÅSE MYHREN er en samvittighetsfull tobarnsmor som mot livets gang har havnet bak murene for forsømmelse av aktsomhet- og handlingsplikten. Hun er den eneste som setter spørsmålstegn ved det etiske aspektet av å lage underholdning på menneskelig lidelse. Hun sliter for å holde tritt med følelsene sine og kjemper en fortvilet kamp mot sin skjebne.

Serien leker med publikums sympati for de forskjellige fangene, og rammene satt av en visjonær produsent – som overhodet ikke har skjønt alvoret av konseptet han har dratt i gang. Vi følger både fangene i fengselet og produksjonsteamet på bakrommet, som på̊ hver sin måte prøver å navigere seg gjennom dette julehelvete.

FENGSLENDE JUL er en satirisk julekalender med 23 vinnere, 1 taper og et samfunn i forfall.

Intromusikk

 

Dette lydklippet er sangen Furnace and the Fundamentals – Gangsta’s Paradise (A Christmas Carol) og covrer låta Carol of the Bells, kjent fra den første Alene Hjemme-filmen. Sangen går over i Coolios – Gangsta’s Paradise, og er løst på samme måte som vi ønsker å gjøre det i intromusikken til julekalenderen Fengslende Jul. En ypperlig miks av fengsel og jul.